Vanavond “The Martian” gekeken.

Erg goede film. Redelijk trouw aan het boek, redelijk trouw aan de realiteit.

Hoe het ruimteschip wordt weergegeven is zoals het in mijn ogen in werkelijkheid zou kunnen zijn. Zwaartekracht wordt nagebootst door een soort wiel met leefcabines rond te laten draaien. ( Centripetale en centrifugale kracht, zie link )

Ook mooi dat de commandant op het ruimteschip, zoals in het boek, een vrouw is. De ongelijkheid die op veel plaatsen bestaat ( Gillian Anderson die in eerste instantie de helft van het salaris vam David Duchovny kreeg aangeboden de nieuwe X-Files serie, om in de filmwereld te blijven ) zal hopelijk verdwijnen in de toekomst.

Wel blijft de film, zoals vaak, een summiere samenvatting van het boek. Op sommige plekken afwijkend, op veel plekken incompleet. De humor van Watney ( de hoofdpersoon ) vind je niet terug en je leeft veel minder mee dan in het boek.

En dus mijn tip: lees het boek!

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Middelpuntvliedende_kracht

http://www.thedailybeast.com/articles/2016/01/22/gillian-anderson-i-was-offered-half-duchovny-s-pay-for-the-x-files-revival.html

I have Fedora 23 Cinnamon Spin running on my laptop, which is great, I think.
But I like to have my system language set to English, while I prefer the rest of the locale ( time and currency formats for example ) to
be set to Dutch ( I want 24 hours clock and the euro as currency ).

In this spin, I just could only change the language, not the individual locale settings, but I’ve found out how to fix this.

Just enter
gsettings set org.gnome.system.locale region nl_NL.utf8
( Or any other locale, really ) to change this for your user.